DE CE SUNT IMPORTANTE CURSURILE PENTRU PREGATIREA NASTERII

Ruxandra Luca, 6 luni, trimestrul 2, sarcina

Nu sunt la prima sarcina, totul decurge perfect si imi sunt destul de proaspete in minte experientele sarcinii anterioare, ale nasterii naturale si ale lunilor de inceput petrecute alaturi de copilul meu. De asemena, citesc tot felul de carti pentru gravide, reviste sau articole on-line si in general caut sa profit de orice informatie mi-ar putea fi utila in perioada aceasta a sarcinii, pentru nastere (care va fi si acum, evident, tot naturala) sau dupa venirea pe lume a celui mic . Cu toate acestea, am simtit  nevoia unui curs care sa imi sintetizeze lucrurile esentiale, sa mi le spuna pe intelesul meu, sa-mi permita sa pun zecile de intrebari care ma framanta, sa ma linisteasca si sa ma pregateasca pentru ceea ce va urma. In plus, ne doream sa interactionam (ce-i drept, mai mult eu decat M.) cu alte cupluri care ne impartasesc emotiile, temerile, entuziasmul, semnele de intrebare.

Si la prima sarcina, cu Albert, am urmat un curs pentru pregatirea viitorilor parinti. L-am ales pentru simplul motiv ca era organizat de clinica privata unde alesesem sa nasc si am crezut ca cele cinci sedinte imi vor fi suficiene pentru a ma pregati asa cum se cuvine si de nastere, si de cresterea lui bebe si de tot. Cinci sedinte scurte si gata, ai toate raspunsurile. Daca mai rasfoiesti si doua-trei carti, poti dormi linistita. Mda, asa credeam pe moment si am realizat la ceva timp dupa nasterea lui A. ca de fapt ajunsesem la spital in seara aceea mult asteptata, cand trebuia in sfarsit sa imi cunosc puiul, foarte putin pregatita pentru intreaga experienta si dependenta in totalitate de personalul medical. N-aveam un plan de nastere, nici nu-mi pusesem problema de asa ceva, nu stiam exact la ce sa ma astept si ma bazam pe faptul ca e de ajuns sa stie ei ce-mi fac, nu mai conteaza daca eu inteleg sau nu. Cei de la spital se pricep oricum  mai bine. Nu vreau sa ma intelegeti gresit, experienta primei nasteri a fost per total una frumoasa, conditiile din spital foarte bune, eu m-am simtit respectata, iar puiului i-a fost excelent. Problema e ca as fi putut imbunatati anumite aspecte care m-au framantat mult timp dupa aceea, mi-as fi putut usura travaliu, as fi putut inlatura buna parte din durerea careia i-am facut fata cum am stiut mai bine, in mare parte din instinct, si as fi detinut controlul asupra situatiei…daca as fi fost mai informata. Am realizat ca acel curs pe care il urmasem ma pregatise mai mult pentru primele saptamani alaturi de cel mic, decat pentru nasterea in sine. Retinusem despre nastere doar ca pot cere epidurala, care reprezenta intr-un fel sau altul raspunsul la toate problemele si eliberarea de durere, si ca o epiziotomie este de preferat unei rupturi de perineu, deci nu existau motive pentru a o evita (nimic despre faptul ca se poate naste cu perineul intact).

La cativa ani dupa aceasta experienta…

mai matura si mai informata,  am vrut ca lucrurile sa stea altfel la a doua nastere. Nu mai puteam alege  la intamplare un curs dedicat viitorilor parinti, daca voiam sa fiu pe deplin linistita. In plus, era clar ca un singur curs rapid nu iti poate oferi toate raspunsurile si e bine sa alegi cel putin doua, care sa se completeze (unul dedicat provocarilor sarcinii si mai ales ale nasterii, iar celalalt pentru ingrijirea celui mic). Optiunile sunt numeroase, pe unele cursuri am sa le urmez, despre altele aleg doar sa va vorbesc, in ideea in care le veti gasi utile. In paralel, e bine sa va informati si voi din carti recomandate (sa aveti o baza inainte de a incepe modulele prenatale, desi sigur curiozitatea si emotiile nu va vor lasa sa procedati altfel). Eu am gasit foarte utila cartea „La ce sa te astepti cand esti insarcinata” (Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg, Sandee Hathaway) si-mi pare rau ca nu am descoperit-o inca de la prima sarcina (mi-ar fi raspuns multor intrebari). In rest, net-ul e la putere, in special diverse site-uri din afara. Dar la un moment dat informatiile vor fi atat de multe, alambicate si uneori contradictorii, incat sigur veti simti nevoia sa va fie sintetizate si sa aveti ocazia sa puneti toate intrebarile care au inceput sa va framante pe parcurs. Intrebari pe care de multe ori nu i le puteti adresa medicului vostru, care se rezuma adesea la analizele si ecografiile care ii confirma ca tu si bebe sunteti bine.

Revenind la cursurile prenatale, am optat deocamdata pentru modulul Birth Experience organizat de Active Center si sustinut de Vania Limban, moasa independenta, cu o experienta de peste douazeci de ani in domeniu…si un om special. Pe Vania am cunoscut-o pe vremea cand lucram la Antena 1. Am realizat impreuna cateva materiale tare bine primite de gravide si mamici, pentru rubrica mea de sanatate si frumusete din cadrul matinalului. Am stiut de pe atunci unde aveam sa apelez atunci cand voi ramane insarcinata cu al doilea copil.

 Plina de nerabdare, am inceput modulul Birth Experience miercurea trecuta, adica in saptamana 24 de sarcina. Are o durata de sapte sedinte saptamanale, de cate 1, 5 ore fiecare si abordeaza aspectele practice ce privesc nasterea (activa, in apa, cu anestezie peridurala si prin operatie cezariana), in toate etapele ei. Gravidele sau cuplurile afla cum sa faca fata durerii generate de nastere prin metode care imbina traditia cu cele mai moderne atitudini. Poti incepe acest curs in trimestrele II si III (adica de la saptamanile 23-24 de sarcina)

Modulul este disponibil si in varianta Birth Experience Basic, cu o durata de doar trei sedinte si o pregatire rapida pentru o experienta pozitiva la nastere.

Impresii dupa prima sedinta a modulului „Birth Experience”

Este recomandat sa veniti insotite de partener  la acest gen de cursuri si am inteles imediat de ce. Intamplarea a facut ca la prima sedinta sa ajung singura si exact asa m-am si simtit…singura. Ai nevoie de iubitul tau! sa-l starngi de mana cand vedeti un filmulet emotionant despre nastere, sa-i arunci o privire dragastoasa cand aflati un lucru frumos despre bebe din burtica, sa simti ca sunteti o echipa in tot (la conceput, la adus pe lume si la crescut copii), sa stii ca intelege si el prin ce treci in momentul nasterii si ca poate fi un sprijin real daca alege sa ramana in sala, alaturi de tine. Pentru mine e tare confortabil sa-l am pe M. alaturi si de data aceasta, asa cum mi-a fost cu Albert. In cazul in care partenerul totusi nu poate ajunge (sau pur si simplu nu ai reusit sa il convingi), stai linistita! Important este pana la urma ca tu sa ai acces la aceste informatii atat de utile, iar atmosfera relaxata te va ajuta sa te integrezi perfect. Oricum, cel mai probabil nu vei fi singura graviduta neinsotita de acolo.

Inca de la inceput ni s-a spus ca sta in puterea noastra sa nastem asa cum ne dorim, tinand durerea sub control si bucurandu-ne cu adevarat de aceasta experienta. Nasterea naturala cu perineul intact e posibila si mult mai simplu de obtinut decat crezi. Trebuie doar sa o pregatesti din timp! Asa mi-a placut sa aud lucrurile acestea, care chiar mi-au dat incredere. Intregul curs este tinut intr-o maniera calda, lejera si foarte profesionista. E  bine ca se creeaza un cadru intim, in care simti ca te poti relaxa, dar in acelasi timp ai incredere ca ceea ce ti se spune e real, folositor si simplu de pus in practica. N-ai timp sa te plictisesti, pentru ca totul este interactiv, iar tatii sunt implicati in egala masura cu mamicile. Mi-a placut ca am vizionat un filmulet cu diverse experiente la nastere (femeile din acest video au fost lasate sa nasca fiecare in pozitia care le-a parut cea mai confortabila, facand totul sa para simplu si tare frumos) si am gasit folositoare exemplificarea ulterioara a procesului in sine cu ajutorul mulajelor si al planselor. In permanenta poti intreba ce te framanta si ti se raspunde rapid si calm. E atat de important ca nu esti agasat cu termeni stiintifici, pe  care ii auzi mai mereu. Totul este prezentat intr-o maniera simpla, usor de digerat, lucrurile sunt spuse exact asa cum se petrec ele in realitate. De fapt, simti ca Vania ti-e mai mult o prietena apropiata decat o persoana care tine un curs si asa iti si vorbeste…ca o prietena, insa una care stie o muuuultime de lucruri utile!

Abia astept sedintele urmatoare!

Vreau sa completez acest curs cu un modul complet Baby Care (6 sedinte), unde vom vorbi despre aspectele esentiale privind ingrijirea bebelusului. Chiar daca sunt deja mamica, sigur voi fi mult mai relaxata daca imi dau un refresh cunostintelor pe care le am sau le completez cu lucruri noi. Mai multe despre toate acestea in postarile viitoare.

CONCLUZII

Cursurile prenatale in genaral (cele pentru pregatirea nasterii in particular) sunt folositoare pentru ca:

Iti sintetizeaza informatia de care ai nevoie pentru o experienta pozitiva la nastere si in ingrijirea celui mic;

Primesti raspunsuri la intrebarile care te framanta si pe care de multe ori nu i le poti pune medicului tau;

Totul iti este prezentat intr-o maniera simpla, usor de intels si pus in practica la momentul potrivit; inveti mult prin asociere;

Iti alunga temerile;

Iti dau incredere in tine;

Te apropie de partener, te fac sa intelegi ca nasterea in sine e ceva ce poate fi trait frumos in doi, ca si momentul conceptiei.

In final, nu uita sa faci alegerea potrivita pentru tine, astfel incat sa poti profita cu adevarat de pe urma acestor cursuri, asa cum fac si eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.